Энэтхэг даяар сүм хийдүүд зөвхөн шашны зан үйлийн хэрэгцээнд төдийгүй улсын нийгмийн хэрэгцээнд ч урт удаан хугацаанд үйлчилсээр иржээ. Тус улсын олон сүм хийдүүд олон түмнийг хооллох уламжлалтай бөгөөд мөргөлчид болон аялагчид өдөр бүр эрүүл, амттай хоол идэх боломжийг олгодог. Энэтхэгийн ердийн сүм хийд хот, тосгоноос үл хамааран өөрийн гэсэн гал тогоотой бөгөөд эдгээр хоолыг хийж, ариусгаж, үйлчилж, үнэ төлбөргүй эсвэл бага үнээр иргэдэд санал болгодог. Гэхдээ эдгээр нь ердийн хоол биш юм. Ариун сүмийн хоолыг бусдаас ялгаруулдаг зүйл бол амт болон орц бөгөөд өвөрмөц онцлог нь гаднынхан хуулбарлахад тун бэрх юм.
Олон жилийн хугацаанд Энэтхэгт тогооч нар дээд зэрэглэлийн ресторанд сүм хийдийн хоолыг хийхийг санал болгож, худалдаанд гаргахыг оролдсон боловч яг сүмийн хоол мэт амт чанартай болохгүй байгааг онцолжээ.
Шинэ сүмийн J W Marriot зочид буудлын гүйцэтгэх тогооч Сандип Панде "Ариун сүмийн хоолыг маш эртний бөгөөд Махаражас эсвэл Ханшамас гэж нэрлэдэг тусгай тогооч нар бэлтгэсээр ирсэн. Тиймээс ресторанд ижил амтыг дахин бүтээх боломжгүй, тэр ч байтугай бэлтгэгдсэн тогооч нар ч гэсэн" гэж тэр нэмж хэлэв.
Үнэндээ, Тамил Надугийн өмнөд мужад байрлах Миенакши сүмд чанасан будааны гурил, наргил модны самар, элсэн чихэр зэргээс бүрдсэн путтугээр үйлчилдэг ба амтыг тааруулахад их хэцүү байдаг. Энэтхэгийн сүм хийдийн хоолыг уламжлалт хоол хийх аргын дагуу бэлтгэдэг бөгөөд үүнд "чулха"-мод, нүүрсний зуух, шавар сав зэргийг ашигладаг. Найрлагад зөвхөн дотоодын нууц жор ашиглан Аюурведийн зарчим дээр үндэслэдэг байна. Зарим сүм хийдүүд булаг шанд эсвэл худгийн усыг ашигладаг бол ойролцоох фермүүд ургацынхаа нэг хэсгийг ариун сүмийн тэргүүлэгч бурханд өргөдөг уламжлалтай. Зарим ариун сүм ганцхан өдрийн дотор олон мянган зочдод үйлчилдэг. Жишээлбэл, Ширди дэх Шри Сайбаба сүм нь жилийн турш өдөр бүр, 40,000 орчим хүнд хоол хийдэг байна.
Эх сурвалж: CNN