
Тоор (Прунус персика ) нь Хятадад анх гаршуулж, тариалсан навчит мод юм. Энэ нь янз бүрийн шинж чанартай идэж болох шүүслэг жимсийг агуулдаг бөгөөд ихэнх нь гөлгөр арьстайг нь тоор гэж нэрлэдэг ба үсгүйг нь нектарин хэмээн нэрлэгддэг.
Персика хэмээх өвөрмөц нэр нь Персид (одоогийн Иран) өргөн тархсан тариалалт, тэндээсээ Европ руу, 16-р зуунд Америк тивд шилжүүлэн суулгасантай холбоотой юм. Энэ нь сарнайн гэр бүлийн нэг хэсэг болох интоор, чангаанз, бүйлс, чавга зэрэг Prunus төрөлд багтдаг.
Тоор ба нектарин нь ижил зүйл боловч худалдаа арилжааны хувьд өөр өөр жимс гэж тооцогддог. Нектарины арьсанд тоорын жимсний арьстай холбоотэй үслэг байдал тутмаг байдаг.
Хятад улс 2023 онд дэлхийн нийт тоор, нектарины 65 хувийг үйлдвэрлэжээ. Испани, Турк, Итали, АНУ, Иран зэрэг бусад тэргүүлэгч орнууд Хятадаас хамаагүй хоцорч, дэлхийн нийт бүтээгдэхүүний 5% -иас илүүг үйлдвэрлэдэггүй байна.
Харин тоор жимсний ач тусыг дурьдвал тоор нь өөхийг хайлуулж, жин хасахад тусална. Үүнээс гадна үс уналтыг багасгаж, арьсны эрүүл ахуйд эерэгээр нөлөөлдөг. Мөн тоор нь сэтгэл зовнилыг багасгаж, стрессийг бууруулдаг гэдэг нь шинжлэх ухаанаар нотлогджээ .
Түүнчлэн нүдний харааг сайжруулна. Зүрх судасны өвчнөөс хамгаална. Хорт хавдар тусах эрсдэлийг бууруулдэг гэх. Цусны даралтыг хэвийн байлгаж үрэвсэл намдаана. Хоол боловсруулах системийн үйл ажиллагааг дэмждэг. Тийм ч учраас тоор жимсийг хүнсэндээ тогтмол хэрэглэх нь эрүүл мэндэд нэн тустай юм.